Pingvinlektionerna

10342461_10154618773684832_629397795874790832_n.jpg

Kommer ni ihåg barnboken Pingvinen som alltid frös? Den ingick i Kalle Ankas bokklubb någon gång på 70-talet. Boken handlade om en pingvin som hatade  kyla och ville ta sig till varmare länder. Hans första försök misslyckades men till slut lyckades pingvinen komma på en idé som tog honom till en varm ö och han behövde aldrig mer frysa. Jag fullkomligt älskade den boken när jag var liten och har nog alltid älskat pingviner sedan dess. De är så underbara djur, vackra i sina svartvita frackar och så fascinerande att de lever i monogama livslånga relationer och turas om att både ruva sitt ägg och passa sitt barn. Tydligen är också pingviner en av få djurarter där honorna slåss om hannarna.

Och så dyker det då upp en bok som handlar om vänskapen mellan en man och en pingvin. Ja men det är klart att är man svag för pingviner så kastar man sig förstås över Pingvinlektionerna av Tom Mitchell. Boken är baserad på en sann berättelse (sägs det) och handlar om engelsmannen Tom som beger sig till Sydamerika för att arbeta på en internatskola i Argentina. Under en semesterresa i Uruguay hittar han en oljeindränkt pingvin på stranden som han tar med sig hem för att tvätta ren och försöka att rädda livet på. När pingvinen är tvättad är tanken att pingvinen ska tillbaka till stranden men fågeln vägrar lämna sin räddande ängel och Tom får inse att han inte kan göra annat än att ta hand om den lilla krabaten. Där börjar vänskapen mellan Tom och pingvinen Juan Salvador.

Berättelsen är en riktig feelgoodberättelse om hur den lilla pingvinen vinner mångas hjärtan på internatskolan och för vissa personer får en alldeles särskild viktig betydelse. I boken får vi också veta en del om Argentinas ekonomiska och politiska historia. Allvar och glädje blandas i denna charmiga berättelse.

Får jag se sa han (tulltjänstemannen)…
– Det är ju faktiskt en pingvin. han verkade förvånad
”Ja det sa jag ju. De är flyttfåglar och jag tror inte att de har för vana att passera tullkontroller.”
….
Är ni säker på att det är en argentinsk pingvin? Han lutade sig fram mot Juan Salvador. ” Då kommer saken nämligen i ett annat läge”…

 

Titel: Pingvinlektionerna
Författare: Tom Mitchell
Översättare: Nille Lindgren
Originalets titel: The Penguin lessons
Förlag: Brombergs
Kan köpas på Bokus, Adlibris eller CDON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s